Home » D:News » Vladimir Putin avertizează că orice intervenție din exterior pentru Ucraina va avea consecințe nemaiîntâlnite în istorie

Vladimir Putin avertizează că orice intervenție din exterior pentru Ucraina va avea consecințe nemaiîntâlnite în istorie

Publicat: 24.02.2022

Rusia a atacat Ucraina în ziua de joi, 24 februarie, președintele Vladimir Putin amenințând celelalte țări că, dacă vor interveni, vor avea parte de consecințe nemaiîntâlnite.

Explozii mari au fost auzite în zorii zilei la Kiev, Harkov și Odesa, în timp ce liderii mondiali au condamnat începutul unei invazii care s-ar putea solda cu foarte multe victime, ar putea răsturna guvernul ales democratic al Ucrainei și ar putea amenința echilibrul post-Război Rece de pe continent.

Președintele Volodîmîr Zelenski a introdus legea marțială, spunând că Rusia a atacat Ucraina vizând infrastructura militară a țării. Ucrainenii care s-au pregătit de mult pentru perspectiva unui atac, deși nu știau niciodată exact când va avea loc acesta, au fost îndemnați să stea acasă și să nu intre în panică, chiar dacă poliția de frontieră a țării a raportat un baraj de artilerie al trupelor ruse din Belarus.

Rusia a atacat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie

Președintele Joe Biden a promis noi sancțiuni pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea la care comunitatea internațională se aștepta de câteva săptămâni, dar pe care nu a putut-o preveni prin diplomație.

Putin a justificat totul într-un discurs televizat, afirmând că atacul era necesar pentru a proteja civilii din estul Ucrainei, o afirmație falsă despre care SUA a prezis că va fi folosită ca pretext pentru o invazie.

Vladimir Putin a acuzat SUA și aliații săi că ignoră cererile Rusiei de a împiedica aderarea Ucrainei la NATO și de garanții de securitate. De asemenea, el a susținut că Rusia nu intenționează să ocupe Ucraina, însă o va „demilitariza” și îi va da pe mâna justiției pe cei care au comis fărădelegi.

Cum arată atacurile Rusiei în Kiev?

Biden, într-o declarație scrisă, a condamnat „atacul neprovocat și nejustificat” și a promis că SUA și aliații săi vor „trage Rusia la răspundere”. Președintele a spus că plănuia să vorbească cu cetățenii americanii după o întâlnire a liderilor Grupului celor Șapte (G-7) din ziua de joi. În această zi erau așteptate noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a descris atacul drept o „invazie la scară largă” și a spus că Ucraina „se va apăra și va câștiga”. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Acum este momentul să acționăm”.

Rusia a atacat Ucraina
Poliția și personalul de securitate se adună lângă rămășițele unui obuz căzut pe o stradă din Kiev, 24 februarie 2022. Foto: Profimedia

În capitală, primarul Kievului, Vitaly Klitschko, i-a sfătuit pe locuitori să stea acasă dacă nu sunt implicați în lucrări critice și i-a îndemnat să-și pregătească bagaje cu documente și alte lucruri necesare în caz că vor trebui evacuați. Un fotograf de la Associated Press din Mariupol a declarat că a auzit explozii și a văzut zeci de oameni cu valize îndreptându-se spre mașini pentru a părăsi orașul.

Armata rusă a declarat că a lovit baze aeriene ucrainene și alte mijloace militare și nu a vizat zone populate. Declarația Ministerului rus al Apărării a spus că armata folosea arme de precizie și a susținut că „nu există nicio amenințare pentru populația civilă”.

Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a declarat pe Facebook că armata rusă a lansat rachete asupra unităților militare de comandă, bazelor aeriene și depozitelor militare ucrainene din Kiev, Harkov și Dnipro, potrivit Time.

După primele explozii de la Kiev, oamenii au putut fi auziți strigând pe străzi. Apoi a revenit sentimentul de normalitate, mașinile circulând și oamenii mergând pe străzi, în timp ce naveta de dimineață părea să înceapă relativ calm.

Efectul conflictului pentru țările europene

Consecințele conflictului și sancțiunile care decurg asupra Rusiei s-ar putea răspândi în întreaga lume, schimbând dinamica geopolitică din Europa, afectând aprovizionarea cu energie pe continent și zguduind piețele financiare globale.

Bursele asiatice au scăzut, iar prețurile petrolului au crescut odată cu începutul atacului. Anterior, indicele de referință S&P 500 al Wall Street a scăzut cu 1,8%, până la cel mai mic nivel din ultimele opt luni, după ce Kremlinul a declarat că rebelii din estul Ucrainei au cerut asistență militară.

Anticipând condamnarea și contramăsurile internaționale, Putin a emis un avertisment dur către celelalte țări pentru a nu se amesteca, spunând: „oricine încearcă să ne împiedice sau să creeze amenințări pentru țara noastră și pentru poporul său, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la consecințe pe care nu le-ați mai întâlnit niciodată în istorie”.

Rusia a atacat Ucraina, invitându-i pe soldații acesteia să „plece acasă”

Putin i-a îndemnat pe militarii ucraineni să „lase armele jos și să plece acasă”.

Pentru a reaminti cu duritate de puterea nucleară a Rusiei, Putin a avertizat că „nimeni nu ar trebui să aibă nicio îndoială că un atac direct asupra țării noastre va duce la distrugere și la consecințe oribile pentru orice potențial agresor”. El a subliniat că Rusia este „una dintre cele mai mari puteri nucleare și are, de asemenea, un anumit avantaj într-o serie de arme de ultimă generație”.

Deși SUA au anunțat marți repoziționarea forțelor în jurul țărilor baltice, Biden a spus că nu va trimite trupe pentru a lupta împotriva Rusiei.

Pretextul pentru invadarea Ucrainei

Putin a anunțat operațiunea militară după ce Kremlinul a spus că rebelii din estul Ucrainei au cerut Rusiei asistență militară pentru a ajuta la combaterea „agresiunii” ucrainene, un anunț despre care Casa Albă a spus că este o înscenare a Moscovei pentru a avea un pretext pentru invazie.

Anunțul lui Putin a venit la doar câteva ore după ce președintele ucrainean a respins afirmațiile Moscovei conform cărora țara sa reprezintă o amenințare pentru Rusia și a făcut o pledoarie pasională, de ultim moment, pentru pace.

Rusia a atacat Ucraina
Militari ucraineni în spatele unui camion militar în Kiev, 24 februarie. Foto: Profimedia

„Poporul ucrainean și guvernul Ucrainei doresc pace”, a spus Zelenski într-un discurs emoționant din timpul nopții, vorbind în limba rusă, într-un apel direct către cetățenii ruși. „Dar dacă suntem atacați, dacă ne confruntăm cu o încercare de a ne lua țara, libertatea, viața noastră și viața copiilor noștri, ne vom apăra. Când ne veți ataca, ne veți vedea fețele, nu spatele”.

Zelenski a spus că încercat să ia legătura cu Putin miercuri seara, dar Kremlinul nu a răspuns.

Vladimir Putin, de neînduplecat

Într-o aparentă referire la mișcarea lui Putin de a autoriza trimiterea armatei ruse pentru „menținerea păcii” în estul Ucrainei, Zelenski a avertizat că „acest pas ar putea marca începutul unui mare război pe continentul european”.

„Orice provocare, orice scânteie ar putea declanșa un incendiu care va distruge totul”, a spus el.

El a contestat afirmațiile propagandei ruse, spunând că „ți se spune că acest conflict va aduce libertate poporului Ucrainei, dar poporul ucrainean este liber”.

La o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU convocată de Ucraina din cauza amenințării iminente, membrii care încă nu știau de anunțul lui Putin au făcut un apel către acesta pentru a nu începe atacul. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a dat startul întâlnirii chiar înainte de anunț, spunându-i lui Putin: „Opriți-vă trupele din a ataca Ucraina. Dați o șansă păcii. Au murit deja prea mulți oameni”.

Secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, a emis o declarație în care condamnă „atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți de civili. Încă o dată, în ciuda avertismentelor noastre repetate și a eforturilor neobosite de a rezolva totul pe cale diplomatică, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au promis că vor trage la răspundere Kremlinul.

Penurie de energie în Europa și haos economic global

„În aceste ore întunecate, gândurile noastre sunt către Ucraina și femeile, bărbații și copiii nevinovați care se confruntă cu acest atac neprovocat și se tem pentru viața lor”, au spus aceștia pe Twitter.

Chiar înainte de anunțul lui Putin, zeci de națiuni au impus sancțiuni Rusiei, împingând și mai mult oligarhii și băncile rusești în afara piețelor internaționale.

Ministerul rus de Externe a respins sancțiunile, spunând că „Rusia a demonstrat că, în pofida tuturor sancțiunilor, este capabilă să minimizeze daunele”.

Amenințarea războiului a distrus deja economia Ucrainei și a dat naștere temerilor de a avea numeroase victime, de penurie de energie în Europa și de haos economic global.

Vă recomandăm să citiți și:

Rusia a invadat Ucraina. Tot ce știm până acum

Criza Rusia-Ucraina neliniștește oamenii de știință ucraineni. Unii pregătesc „kituri de supraviețuire”

Este Rusia o forță de temut? Potențialul militar în 2022, mai mare ca oricând

Ce nu va înțelege niciodată Occidentul despre obsesia lui Vladimir Putin cu Ucraina?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”